Samen sterk tegen
Eenzaamheid
Pact tegen Eenzaamheid
Eenzaamheid kan ons allemaal overkomen, van jong tot oud. Eenzaamheid kan ziek maken! Ook in de gemeente Eemsdelta zijn teveel mensen eenzaam. Daar moeten we samen wat aan doen. Organisaties en inwoners kunnen eenzaamheid signaleren, bespreekbaar maken en bestrijden. Dit kan op de werkvloer, in de buurtvereniging, in de kerk, in de sportkantine, met de buren en met klanten of cliënten.
Het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta is een gezamenlijke aanpak in de gemeente Eemsdelta om eenzaamheid tegen te gaan. Inmiddels zijn er ruim 100 organisaties, activiteitengroepen en verenigingen aangesloten bij het Pact.
Heb je vragen over het Pact of wil je je als organisatie aanmelden. Neem dan contact op.Â
Week tegen Eenzaamheid Eemsdelta
Van 26 september t/m 2 oktober 2024 is er ook in de gemeente Eemsdelta de Week tegen Eenzaamheid. Eemsdelta is aangesloten bij het landelijk programma ‘Eén tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van VWS. Onder andere de bij het Pact aangesloten organisaties en verenigingen organiseren allerlei activiteiten voor de inwoners van Eemsdelta. Bekijk onze activiteitenkalender want er zit vast iets voor u bij. Er is extra aandacht voor eenzaamheid en we stimuleren initiatieven die helpen eenzaamheid onder inwoners te verminderen. De nadruk ligt deze week op het creëren van blijvende ontmoetingsplekken en het tot stand brengen van langdurige sociale contacten. Eenzaamheid incidenteel aanpakken is niet voldoende. Structurele veranderingen zijn erg belangrijk omdat deze zorgen voor blijvende verbinding tussen mensen.
Zo werken we ook tijdens de Week tegen Eenzaamheid aan een maatschappij waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.
Eenzaamheid?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.
Eenzaamheid en alleen zijn zijn niet hetzelfde, hoewel ze vaak met elkaar worden geassocieerd.
Bij het alleen zijn heb je geen anderen om je heen. Dit kan vrijwillig zijn en hoeft ook helemaal niet negatief te zijn. Veel mensen vinden rust en plezier in het alleen zijn, zonder zich daarbij eenzaam te voelen.
Eenzaamheid is het gevoel van een tekort aan verbondenheid, ongeacht of je fysiek alleen bent of omringd bent door anderen. Iemand kan zich eenzaam voelen in een grote groep als er een gebrek aan emotionele connectie is. Eenzaamheid is dus meer een innerlijke ervaring dan een fysieke situatie.
Kortom, alleen zijn kan een keuze zijn, maar eenzaamheid is een emotionele toestand die niet noodzakelijkerwijs samenhangt met het al dan niet hebben van gezelschap.
Eenzaamheid is vaak een verborgen gevoel, maar er zijn enkele tekenen die kunnen aangeven dat iemand zich eenzaam voelt:
1. Terugtrekken uit sociale situaties: Iemand die zich eenzaam voelt, kan zich isoleren of uitnodigingen afslaan, zelfs als ze vroeger sociaal actief waren.
2. Verandering in stemming: Eenzaamheid kan zich uiten in prikkelbaarheid, neerslachtigheid, of een aanhoudend somber gevoel.
3. Gesprekken over gebrek aan verbinding: Iemand kan aangeven zich niet begrepen te voelen, weinig steun te ervaren, of een gebrek aan diepgaande relaties te hebben.
4. Fysieke tekenen van stress: Eenzaamheid kan leiden tot stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, of onverklaarbare fysieke pijn.
5. Toegenomen gebruik van technologie: Eenzaamheid kan ertoe leiden dat iemand meer tijd doorbrengt op sociale media of met technologie, als vervanging voor echte verbinding.
6. Overmatige focus op werk of andere activiteiten: Sommige mensen die zich eenzaam voelen, compenseren dit door zich te verliezen in werk, hobby's, of andere taken, soms op een obsessieve manier.
Als je vermoedt dat iemand eenzaam is, kan een gesprek beginnen over hoe het écht met hen gaat helpen om meer inzicht te krijgen.
Eenzaamheid aanpakken kan op verschillende manieren:
1. Contact zoeken: Onderhoud relaties, praat met iemand die je vertrouwt of sluit je aan bij groepen met gedeelde interesses.
2. Vrijwilligerswerk: Dit geeft zinvolle sociale interactie en versterkt je gevoel van verbondenheid.
3. Zelfzorg: Zorg voor voldoende beweging, gezond eten en rust. Mindfulness kan helpen negatieve gevoelens te begrijpen.
4. Technologie: Gebruik video-oproepen of online gemeenschappen om verbonden te blijven.
5. Professionele hulp: Zoek begeleiding van een counselor of therapeut als eenzaamheid aanhoudt.
Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken.
Hulp en advies
Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en voor iedereen anders. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je je eenzaam voelt. Eenzaamheid kan je ongelukkig maken en je functioneren belemmeren. Herkent u dit en zou u hierbij hulp willen?
Dan gaan we graag met u in gesprek. Samen met u kunnen we zoeken naar een oplossing die bij u past. U kunt hiervoor contact opnemen met Engelina Eissens, regisseur Eenzaamheid Eemsdelta, Cadanz Welzijn via telefoonnummer 0596-745024 of digitaal via onderstaande contactknop.
Nieuws uit het Pact
Deelnemende organisaties
Samen maken we een vuist tegen Eenzaamheid in Eemsdelta. Onderstaande organisaties maken deel uit van het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta.