Samen sterk tegen
Eenzaamheid

Logo Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta

Pact tegen Eenzaamheid

Eenzaamheid kan ons allemaal overkomen, van jong tot oud. Eenzaamheid kan ziek maken! Ook in de gemeente Eemsdelta zijn teveel mensen eenzaam. Daar moeten we samen wat aan doen. Organisaties en inwoners kunnen eenzaamheid signaleren, bespreekbaar maken en bestrijden. Dit kan op de werkvloer, in de buurtvereniging, in de kerk, in de sportkantine, met de buren en met klanten of cliënten.

Het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta is een gezamenlijke aanpak in de gemeente Eemsdelta om eenzaamheid tegen te gaan. Inmiddels zijn er ruim 100 organisaties, activiteitengroepen en verenigingen aangesloten bij het Pact.
Heb je vragen over het Pact of wil je je als organisatie aanmelden. Neem dan contact op. 

Lees verder...

Week tegen Eenzaamheid Eemsdelta

Van 26 september t/m 2 oktober 2024 is er ook in de gemeente Eemsdelta de Week tegen Eenzaamheid. Eemsdelta is aangesloten bij het landelijk programma ‘Eén tegen Eenzaamheid’ van het ministerie van VWS. Onder andere de bij het Pact aangesloten organisaties en verenigingen organiseren allerlei activiteiten voor de inwoners van Eemsdelta. Bekijk onze activiteitenkalender want er zit vast iets voor u bij. Er is extra aandacht voor eenzaamheid en we stimuleren initiatieven die helpen eenzaamheid onder inwoners te verminderen. De nadruk ligt deze week op het creëren van blijvende ontmoetingsplekken en het tot stand brengen van langdurige sociale contacten. Eenzaamheid incidenteel aanpakken is niet voldoende. Structurele veranderingen zijn erg belangrijk omdat deze zorgen voor blijvende verbinding tussen mensen.

Zo werken we ook tijdens de Week tegen Eenzaamheid aan een maatschappij waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Lees verder...

Activiteitenprogramma Week tegen Eenzaamheid

Vanuit het Pact tegen Eenzaamheid worden tal van activiteiten georganiseerd, met name in de Week tegen Eenzaamheid. Hieronder leest u welke activiteiten er worden georganiseerd.

Lees verder...

Eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Eenzaamheid en alleen zijn zijn niet hetzelfde, hoewel ze vaak met elkaar worden geassocieerd.

Bij het alleen zijn heb je geen anderen om je heen. Dit kan vrijwillig zijn en hoeft ook helemaal niet negatief te zijn. Veel mensen vinden rust en plezier in het alleen zijn, zonder zich daarbij eenzaam te voelen.

Eenzaamheid is het gevoel van een tekort aan verbondenheid, ongeacht of je fysiek alleen bent of omringd bent door anderen. Iemand kan zich eenzaam voelen in een grote groep als er een gebrek aan emotionele connectie is. Eenzaamheid is dus meer een innerlijke ervaring dan een fysieke situatie.

Kortom, alleen zijn kan een keuze zijn, maar eenzaamheid is een emotionele toestand die niet noodzakelijkerwijs samenhangt met het al dan niet hebben van gezelschap.

Eenzaamheid is vaak een verborgen gevoel, maar er zijn enkele tekenen die kunnen aangeven dat iemand zich eenzaam voelt:

1. Terugtrekken uit sociale situaties: Iemand die zich eenzaam voelt, kan zich isoleren of uitnodigingen afslaan, zelfs als ze vroeger sociaal actief waren.

2. Verandering in stemming: Eenzaamheid kan zich uiten in prikkelbaarheid, neerslachtigheid, of een aanhoudend somber gevoel.

3. Gesprekken over gebrek aan verbinding: Iemand kan aangeven zich niet begrepen te voelen, weinig steun te ervaren, of een gebrek aan diepgaande relaties te hebben.

4. Fysieke tekenen van stress: Eenzaamheid kan leiden tot stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, of onverklaarbare fysieke pijn.

5. Toegenomen gebruik van technologie: Eenzaamheid kan ertoe leiden dat iemand meer tijd doorbrengt op sociale media of met technologie, als vervanging voor echte verbinding.

6. Overmatige focus op werk of andere activiteiten: Sommige mensen die zich eenzaam voelen, compenseren dit door zich te verliezen in werk, hobby's, of andere taken, soms op een obsessieve manier.

Als je vermoedt dat iemand eenzaam is, kan een gesprek beginnen over hoe het écht met hen gaat helpen om meer inzicht te krijgen.

Eenzaamheid aanpakken kan op verschillende manieren:

1. Contact zoeken: Onderhoud relaties, praat met iemand die je vertrouwt of sluit je aan bij groepen met gedeelde interesses.
2. Vrijwilligerswerk: Dit geeft zinvolle sociale interactie en versterkt je gevoel van verbondenheid.
3. Zelfzorg: Zorg voor voldoende beweging, gezond eten en rust. Mindfulness kan helpen negatieve gevoelens te begrijpen.
4. Technologie: Gebruik video-oproepen of online gemeenschappen om verbonden te blijven.
5. Professionele hulp: Zoek begeleiding van een counselor of therapeut als eenzaamheid aanhoudt.

Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken.

Hulp en advies

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en voor iedereen anders. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je je eenzaam voelt. Eenzaamheid kan je ongelukkig maken en je functioneren belemmeren. Herkent u dit en zou u hierbij hulp willen?

Dan gaan we graag met u in gesprek. Samen met u kunnen we zoeken naar een oplossing die bij u past. U kunt hiervoor contact opnemen met Engelina Eissens, regisseur Eenzaamheid Eemsdelta, Cadanz Welzijn via telefoonnummer 0596-745024 of digitaal via onderstaande contactknop.

Nieuws uit het Pact

Weekoverzicht Week tegen Eenzaamheid 2024
De week tegen Eenzaamheid Eemsdelta zit erop. Een week vol ontmoetingen, gezelligheid en nieuwe verbindingen! Samen hebben we laten zien hoe belangrijk het is om tijd te maken...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 6
De laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid begon feestelijk met de opening van De Huiskamer van Zeerijp. In de middag was er een senioren dag voor oud gemeente Loppersum, wa...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 5
Vandaag, dinsdag 1 oktober, was er een middag vullende netwerkbijeenkomst voor organisaties die bij het pact tegen Eenzaamheid zijn aangesloten. Dit was een middag vol inspira...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 4
Na een zondag om de eerste dagen te laten bezinken, begon de dag vandaag energiek met seniorengym in Woldendorp. Daarnaast was er in het ASWA-gebouw van alles te doen: unicurl...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 3
Vandaag was het niet alleen de Week tegen Eenzaamheid, maar ook Burendag! Bij speeltuin Stammenhof konden buurtbewoners genieten van koffie, thee en poffertjes, terwijl de kin...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 2
Op de tweede dag van de week tegen Eenzaamheid was er in Eemsdelta weer van alles te doen. Zo opende Cosis vandaag de deuren van haar Kunstatelier. Hier konden gratis kaarten...
Week tegen Eenzaamheid in beeld - Dag 1
De Week tegen Eenzaamheid Eemsdelta is gisteren geopend door Wethouder Annalies Usmany-Dallinga op het NoorderPoort/ Campus Eemsdelta, waar volop activiteiten plaatsvonden in ...
Kick Off Week tegen Eenzaamheid Noorderpoort
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga gaf donderdag 26 september het startsein voor de Week tegen Eenzaamheid op het Noorderpoort, Campus Eemsdelta. Annalies Usmany: ‘Het is bela...
Maak vrienden bij Join Us
Join Us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. Join Us is actief in verschillende gemeentes in Nederland. In Eemsdelta starten vanaf ok...
Verhalencafés Kom d'r Bij: ZomerVerhalen door Johan van den Berg
Het Pact organiseert een inspirerende bijeenkomst waarin verhalen de hoofdrol spelen. Deze keer draait alles om het thema ZomerVerhalen. Doe je mee op 30 september?...

Deelnemende organisaties

Samen maken we een vuist tegen Eenzaamheid in Eemsdelta. Onderstaande organisaties maken deel uit van het Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta.

Alle organisaties

Meer informatie over Pact tegen Eenzaamheid

Samen maken we een vuist tegen eenzaamheid in Eemsdelta! Wil je meer informatie over het Pact of wil je je als organisatie aanmelden? Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen of je aanmelding doorgeven.

Logo Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta

Ik wil meer informatie over het Maatjesproject

Samen maken we een vuist tegen eenzaamheid in Eemsdelta! Wat fijn dat je meer informatie wilt over het Maatjesproject! Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen of je aanmelding doorgeven.

Logo Pact tegen Eenzaamheid Eemsdelta

Aangepaste openingstijden

In verband met de feestdagen hebben wij aangepaste openingstijden. Het ASWA-gebouw is gesloten op:

  • Maandag 20 mei

Wij wensen u alvast fijne Pinksterdagen toe!

Adreswijziging De Kajuit Delfzijl

De Kajuit is verhuisd. Vanaf heden is De Kajuit gevestigd op het volgende adres:

Locatie ‘Thuis’
Ede Staalstraat 5
9933 KJ Delfzijl

Aangepaste openingstijden

In verband met de feestdagen hebben wij aangepaste openingstijden. Het ASWA-gebouw is gesloten op:

  • Donderdag 28 maart vanaf 17:00 uur
  • Vrijdag 29 maart. (Wij zijn die dag telefonisch bereikbaar op ons algemene nummer 0596-745024)
  • Maandag 1 april.

Wij wensen u alvast fijne paasdagen toe!

SlimoTheek

Slimme technologie voor u?

In de SlimoTheek leent u slimme technologie voor veilig en comfortabel wonen. Voor uzelf, of voor iemand voor wie u zorgt. Slimme technologie is bijvoorbeeld een robotstofzuiger, een eenvoudige tablet, een klok met dagindeling, alarmering met GPS, een robotkat of een eenvoudig bedienbare radio/muziekspeler.

De SlimoTheek is een samenwerking van Cadanz Welzijn, Noorderpoort en gemeente Eemsdelta.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via ons mailadres info@cadanzwelzijn.nl of door te bellen met telefoonnummer 0596-745024

Informatieblad (pdf)

Protocollen en regelingen

Aangepaste openingstijden

Rondom de feestdagen heeft het Aswa-gebouw aangepaste openingstijden:

  • 25 en 26 december: gesloten
  • 27 en 28 december: gesloten (receptie en crisisdienst zijn telefonisch bereikbaar)
  • 29 december: gesloten (crisisdienst is telefonisch bereikbaar) 
  • 1 januari: gesloten

Wij wensen u fijne feestdagen en verwelkomen u graag weer vanaf 2 januari 2024!

Geslaagd!

Dank voor bericht, we nemen spoedig contact met je op. 

Cadanz Welzijn

PlusBoekje

Benieuwd naar het programma voor de komende maanden? Je leest het allemaal in het PlusBoekje.

De PlusBus wordt mede mogelijk gemaakt door Woonstichting Groninger Huis

Actueel

Hier vind je het actuele aanbod van Cadanz Welzijn op het gebied van trainingen, scholingen en bijeenkomsten die binnenkort worden georganiseerd. Klik op de link voor meer informatie.

Onze website maakt gebruik van enkele anonieme cookies. In ons privacyreglement lees je hoe wij omgaan met jouw privacy.

Actuele coronamaatregelen

Op deze pagina lees je welke actuele coronamaatregelen er gelden op de locaties van Cadanz Welzijn. De volgende maatregelen worden op dit moment vanuit Cadanz Welzijn gehanteerd:

Handen desinfecteren
Bij binnenkomst en in de zalen kun je je handen desinfecteren. Ook staat er schoonmaakmateriaal om de tafel te desinfecteren.

Handen wassen
Was vaak de handen.

Mondkapje
Het dragen van een mondkapje wordt gewaardeerd door onze kwetsbare bezoekers en medewerkers.

Heb je corona gerelateerde klachten? Blijf dan thuis en stel je bezoek uit.

Ouderen

Met het ouder worden kan er van alles veranderen in uw leven. Veranderingen kunnen vragen oproepen waar u graag eens over wilt praten. Dan kan het prettig zijn om in gesprek te gaan met een Sociaalwerker van Cadanz Welzijn.

Sociaalwerkers kunnen in gesprek gaan over verschillende onderwerpen die voor u belangrijk zijn. Vragen die u zou kunnen bespreken, zijn bijvoorbeeld:

  • Ik zoek een zinvolle dag invulling, wat kan ik doen?
  • Hoe kan ik in contact komen met leeftijdsgenoten?
  • Alles verandert zo snel, hoe ga ik hiermee om?
  • Hoe kan ik mijn leefomgeving aanpassen zodat ik er zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen?
  • Hoe kan ik zo gezond mogelijk ouder worden?

Al onze sociaalwerkers werken vanuit de positieve gezondheid gedachte. Dit is een manier om breder naar uw gezondheid en welzijn te kijken. Gezondheid en welzijn gaan bijvoorbeeld over goed in je vel zitten, omgaan met tegenslagen, erbij horen, contacten hebben en over zinvol bezig zijn. Kortom het gaat erom dat u zich gezond en vrolijk voelt op de manier die bij u past.

Soms zijn er periodes in uw leven waarin het prettig is om terug te kijken op uw leven, te kijken naar het heden en naar de wensen voor de toekomst.

Hoe werken wij?

We gaan met u in gesprek bij u thuis of bij ons op één van de locaties. U kunt bij ons terecht met een concrete vraag, ook kunnen wij meedenken met wat u bezighoudt. Binnen Cadanz Welzijn kunt u gebruik maken van seniorenvoorlichting, welzijn op recept, niet geïndiceerde dagactiviteit, ontmoetingshuis, Cadanz Maatjez, vrijwilligers en dementie, ouderen bezoeken ouderen etc. Ook geven wij informatie over diverse activiteiten in de regio. Soms leggen wij verbindingen tussen mensen onderling of met een huisarts of zorgorganisatie. Per situatie bekijken we wat nodig is en wat goed bij u past.

ouderen

Contact

We zijn elke dag aanwezig op de verschillende locaties van Cadanz Welzijn in de gemeente Eemsdelta.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het algemene telefoonnummer of
e-mailadres van Cadanz Welzijn:

Cadanz Welzijn is er voor jou!

Je kunt bij Cadanz Welzijn terecht als je bijvoorbeeld ondersteuning zoekt bij de opvoeding van je kind, als je je eenzaam voelt en graag eens met iemand zou willen praten, of als je hulp nodig hebt bij het ordenen van je financiën. Ook denken we graag met je mee als het gaat om het ontwikkelen en uitvoeren van een activiteit in je buurt of als je ondersteuning zoekt om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Wij zijn er voor alle inwoners van de gemeente Eemsdelta en ondersteunen je graag als je (even) hulp of advies nodig hebt.

Naast ons prettige team van sociaalwerkers hebben we een groot samenwerkingsverband in de regio waarbij we, als het nodig is, je in contact kunnen brengen met de juiste organisatie.

Over Cadanz Welzijn

Stichting Cadanz Welzijn is een organisatie voor sociaal werk die actief is in Eemsdelta en Hogeland. De opdracht die Cadanz Welzijn heeft is altijd gericht op de ondersteuning van (groepen) inwoners die een sociaal-maatschappelijke vraag hebben.

De missie van Cadanz Welzijn

Wij werken in Eemsdelta aan een samenleving waar iedereen mee kan doen en een bijdrage levert, omdat ieder mens telt.

Onze strategische keuze

Cadanz Welzijn zoekt samen met inwoners naar oplossingen voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze kent haar inwoners en hun problematiek. Zelfredzaamheid en zorgen voor elkaar staan in de samenwerking met inwoners centraal. Alle vormen van sociaal werk worden hiervoor ingezet. Cadanz Welzijn initieert, ontwikkelt, signaleert en voert regie om haar doel te bereiken. Cadanz Welzijn weet wat er speelt in wijk en dorp en is waar nodig een schakel tussen inwoners en de gemeente Eemsdelta. Zij doet dit in samenwerking met en tussen individuen, inwoners, organisaties, netwerken, gemeentelijke instellingen en vrijwilligers.

Inwoners kunnen te maken hebben met diverse sociaal-maatschappelijke vraagstukken, zoals armoede, eenzaamheid, ongeletterdheid, maatschappelijke achterstanden, maatschappelijke ongelijkheid, opvoedingsvraagstukken, arbeidsvraagstukken, culturele vraagstukken, verschillende gezinskwesties, (wijk)ontwikkelingskwesties, verslavingsvraagstukken, schendingen van mensenrechten en opvang van vluchtelingen. In alle gevallen gaat het over empowerment, participeren, samen leven, wederkerigheid en welbevinden.

U kunt onze volledige missie & visie lezen (pdf) door op onderstaande knop te klikken.

Disclaimer en copyright

Website

Ondanks de constante zorg en aandacht die wij besteden aan de samenstelling van deze website, kunnen wij niet volledig uitsluiten dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is. De informatie op deze website kan ook zonder voorafgaande kennisgeving op ieder moment worden aangepast. Cadanz Welzijn kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade, direct of indirect en van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze website of de informatie op de website. Op alle informatie die op deze website te vinden is rust copyright. Niets van de informatie op deze website mag verveelvoudigd, verspreid en/of vermenigvuldigd worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, digitale technieken, internet, CD-ROM of op welke andere wijze dan ook, zonder onze voorafgaande schriftelijke toestemming.

E-mail

De informatie in onze e-mailberichten (inclusief bijlagen) is met grote zorgvuldigheid opgesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig uitsluiten dat bepaalde informatie achterhaald, onvolledig of onjuist is. Er kunnen daarom alleen rechten worden ontleend aan officiële documenten en contracten en niet aan de inhoud van onze e-mailberichten.

Onze e-mailberichten (inclusief bijlagen) kunnen bovendien vertrouwelijke informatie bevatten die uitsluitend bedoeld is voor de geadresseerde. Wanneer je per abuis een e-mail ontvangt die niet voor jou bestemd is, word je verzocht de afzender hierover te informeren en het bericht inclusief eventuele bijlagen te wissen. Het is niet toegestaan om het bericht, geheel of gedeeltelijk, zonder toestemming te gebruiken of te verspreiden.

Missie & Visie

Stichting Cadanz Welzijn is een organisatie voor sociaal werk die actief is in Eemsdelta en Hogeland. De opdracht die Cadanz Welzijn heeft is altijd gericht op de ondersteuning van (groepen) inwoners die een sociaal-maatschappelijke vraag hebben.

De missie van Cadanz Welzijn

Wij werken in Eemsdelta aan een samenleving waar iedereen mee kan doen en een bijdrage levert, omdat ieder mens telt.

Onze strategische keuze

Cadanz Welzijn zoekt samen met inwoners naar oplossingen voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze kent haar inwoners en hun problematiek. Zelfredzaamheid en zorgen voor elkaar staan in de samenwerking met inwoners centraal. Alle vormen van sociaal werk worden hiervoor ingezet. Cadanz Welzijn initieert, ontwikkelt, signaleert en voert regie om haar doel te bereiken. Cadanz Welzijn weet wat er speelt in wijk en dorp en is waar nodig een schakel tussen inwoners en de gemeente Eemsdelta. Zij doet dit in samenwerking met en tussen individuen, inwoners, organisaties, netwerken, gemeentelijke instellingen en vrijwilligers.

Inwoners kunnen te maken hebben met diverse sociaal-maatschappelijke vraagstukken, zoals armoede, eenzaamheid, ongeletterdheid, maatschappelijke achterstanden, maatschappelijke ongelijkheid, opvoedingsvraagstukken, arbeidsvraagstukken, culturele vraagstukken, verschillende gezinskwesties, (wijk)ontwikkelingskwesties, verslavingsvraagstukken, schendingen van mensenrechten en opvang van vluchtelingen. In alle gevallen gaat het over empowerment, participeren, samen leven, wederkerigheid en welbevinden.

U kunt onze volledige missie & visie lezen (pdf) door op onderstaande knop te klikken.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Stel hieronder je vraag, dan ontvang je van ons een reactie.

Welke datum?
Welk dagdeel